Emoties en Etherische olie

Hoe werkt etherische olie op emoties?

Je herkent het vast; de geur van dennenbomen, het moment dat je door een lavendelveld liep of de geur van sinaasappel opsnoof. De reukzin ligt zo dicht bij de emotionele hersengebieden dat het inademen van etherische olie een van de krachtigste manieren is waarop olie werkt.

 

Over emoties valt nog veel te ontdekken maar onderzoekers hebben vastgesteld dat er achter emoties veel verschillende lichaamsprocessen actief zijn. Ik volg hier graag de theorie van Dr Benjamin Perkus, die onderzoek deed naar het limbische systeem.

Aroma Freedom Technique (AFT) helpt je om de leeuwen en beren het bos in te jagen en de weg vrij te maken zodat je recht op je doel af kunt gaan. De blokkades die je op zo’n moment ervaart zijn eigenlijk altijd negatieve gedachten, meningen emoties, gebeurtenissen en oordelen, die zich in de loop der jaren in jouw brein hebben verankerd.

Dr. Benjamin Perkus, een Amerikaans psycholoog heeft de verschillende technieken die hij in zijn praktijk gebruikt gecombineerd met zijn kennis en ervaring met etherische oliën.  

Tijdens het doorlopen van de stappen van het AFT protocol zul je ervaren dat de geur van etherische olie rechtstreeks in verbinding komt te staan met de Amygdala en Hippocampus, waar jouw herinneringen, gevoelens, emoties en negatieve gedachten opgeslagen liggen. Met behulp van specifieke geur van oliën kun je de blokkerende gedachten oplossen en zelfs veranderen in proactieve gevoelens en gedachten, die je zullen helpen om je doel te bereiken. 

Het klinkt veelbelovend en wellicht wat zweverig maar de moleculen uit de olie komen in de neus op het reukslijmvlies terecht. Vanaf hier wordt er een signaal doorgestuurd via de reukzenuw naar het reukstation in de hersenen. De reukgebieden zijn nauw verbonden met het limbisch systeem, het emotie- en herinneringscentrum van de hersenen. Hierdoor zijn geuren van belang bij de beleving van emoties en het ophalen van herinneringen. 

Alle AFT practicioners werken op verzoek van Dr. Perkus alleen met de etherische oliën van Young Living omdat die de hoge mate van kwaliteit en puurheid bezitten die nodig is om dit proces goed te kunnen doorlopen. 

Wil je graag eens zo een sessie volgen? Boek dan nu een afspraak.

Positief
Je gedachten worden dus letterlijk een deel van je cellen in je lichaam. En deze cellen veranderen afhankelijk van de aard van jouw gedachten! Essentiële olie bestaat uit stoffen die je lichaam kan omzetten in neuropeptiden die positieve informatie bevatten. Daardoor zijn ze in staat om je te helpen bij emotionele problemen, zoals bij depressieve gevoelens, hartkloppingen, stress en angstaanvallen. Maar ook bij teveel in je hoofd zitten (moeten ‘aarden’), verdriet en boosheid kan olie je ondersteunen.

We beschrijven een paar veelvoorkomende klachten en vertellen je welke olie je daarbij kunt gebruiken.

STRESS
Stress is een reactie van het lichaam op moeilijke, spannende omstandigheden. Het kan zowel fysieke als emotionele spanning veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, slecht (of: niet) slapen, angstige gevoelens en prikkelbaarheid.

Olie bij stress: Lavendel, Citroen, Stress Away, Bergamot, Grapefruit, Peace and Calming , Joy (oppepend, vrolijkheid)
Gebruik: Verstuiven in een diffuser/aromatherapieverstuiver of aanbrengen op polsen en ruiken.

DEPRESSIE
Depressie herken je aan de volgende symptomen; overmatig verdriet, energieverlies, gevoelens van waardeloosheid, prikkelbaarheid, plotseling gewichtsverlies of gewichtstoename, slaapproblemen en geen of minder interesse hebben in de gewone dagelijkse dingen.

Etherische olie bij depressie: Orange, Citroen, Wierook (Frankincense), Lavendel, Bergamot, Joy (blend), Grounding(blend), Peace and Calming (blend), Stress Away (blend)
Gebruik: Verstuif de olie in de lucht met een diffuser of inhaleer direct vanuit het flesje. Of doe een druppel op je handpalmen, wrijf ze tegen elkaar en leg je handen over neus en mond. Adem een aantal keren diep in door de neus.

Of doe de AFT techniek in 60 seconden.

ANGST
Angst is een reactie van het lichaam waarbij het zich voorbereidt op iets bedreigends. Of het ontstaat in periodes van stress. Deze reactie op stress is heel normaal, maar het kan ook op ongelegen momenten of vaker dan nodig voorkomen. Dat is het geval bij angststoornissen. Angst is zichtbaar in zowel lichamelijke als psychische klachten; nervositeit, misselijkheid, zweten, verhoogde bloeddruk en hartslag, prikkelbaarheid, paniekaanvallen, concentratieproblemen en meer…

Olie bij angst: Bergamot, Lavendel, Sinaasappel, Orange, Citroen, Copaiba, Traumalife (blend), White Angelica (gevoel van veiligheid)
Gebruik: doe 1 of 2 druppels in 1 eetlepel gefractioneerde kokosolie en masseer de huid. Breng aan in de nek, op de slapen of op de voetzolen (reflexpunten). Of verstuif de olie met een diffuser. Direct uit het flesje inhaleren kan ook.

VERDRIET
Verdriet wordt meestal veroorzaakt door een vervelend, pijnlijke, uitdagende of teleurstellende situatie. Verdriet komt over het algemeen niet zomaar op, maar is een reactie op een situatie die we niet prettig vinden. Als die situatie beter wordt, of wanneer we wennen aan die situatie zal ons verdriet ook minder worden. Verdriet is niet alleen maar negatief. Het hoort simpelweg bij het leven. Daarin verschilt het van depressie. Dat is namelijk een abnormale vorm van verdriet waar wel degelijk professionele hulp bij gewenst is.

Etherisch olie bij verdriet: Joy (verblijdende samenstelling), Orange, Peace and Calming (geruststellende samenstelling).
Gebruik: De geur verstuiven of direct inademen. Of aanbrengen op de polsen, achterkant van de nek, over het hartgebied of op de voetzolen.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Stuur een appje (+32479027950), bel of mail. Je krijgt binnen 24 uur een reactie.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.